Japonia i dobre jedzenie – jakie potrawy warto spróbować?

  • 21.03.2019, 15:00
  • Grupa Tipmedia
Japonia i dobre jedzenie – jakie potrawy warto spróbować?
Kuchnia azjatycka jest w naszym kraju bardzo popularna. Stanowi świetną alternatywę dla kuchni europejskich. Czego najlepiej spróbować, gdy mamy z nią do czynienia po raz pierwszy?

Kuchnia japońska – czym się charakteryzuje?

Japonia to kraj odległy od naszego nie tylko położeniem, ale i również typem kuchni. Jest ona bowiem zupełnie odmienna od naszej. Dominują w niej warzywa, owoce morza oraz świeże ryby. Nic więc dziwnego, że Japończycy są określani mianem długowiecznych i szczupłych. Bazą wielu posiłków jest ryż. Przygotowuje się z niego chociażby sushi. Innym ulubionym składnikiem Japończyków jest soja, z której robi się tofu i pastę miso.

Sushi – czy jest coś bardziej znanego?

Nie ma chyba bardziej znanej i popularnej na całym świecie potrawy japońskiej niż sushi. Mało kto jednak wie, że susi było pierwotnie sposobem konserwacji ryb i owoców morza. Obsypywano je ryżem i zakopywano głęboko w ziemi. Dzięki temu mogły one czekać na spożycie nawet kilka miesięcy. Twórcą współczesnej wersji sushi jest natomiast Hanaya Yohei. Kierował się on troską o zabieganych tokijczyków. Sushi miało być dla nich okazją do szybkiego posiłku podczas natłoku spraw. Jak widać, rozwiązanie to przyjęło się znakomicie i dziś znane jest na całym świecie.

Wołowina Kobe – mięso, jakiego nie znacie

Jak już wspominaliśmy, w kuchni japońskiej dominuje raczej ryba niż mięso. Jeśli jednak ma ono się pojawić na stole, to jest to zazwyczaj wołowina. I to nie byle jaka. Najbardziej pożądanym gatunkiem jest wołowina Kobe. Pochodzi ona od gatunku Wagyu, czyli najbardziej rozpieszczanych krów na świecie. Wołowina ta jest tak smaczna, ponieważ jej sekret tkwi w braku tkanki tłuszczowej. Wynika to z tego, że krowy te nie mają zbyt wiele ruchu. Dodatkowo podaje im się piwo, dzięki któremu wzrasta apetyt, a tłuszcz rozprowadza się równomiernie po wszystkich tkankach mięśniowych. To jednak nie koniec. Krowy Wagyu są masowane za pomocą sake, co nadaje mięsu marmurkową teksturę. Hodowla krów jest bezstresowa, podaje się im najczęściej ryż zboża i ziemniaki. Wołowina Kobe jest bogata w kwasy omega-3 i poleca się ją przy diecie niskotłuszczowej.

Dobre jedzenie – Ramen

Kolejną znaną potrawą kuchni japońskiej jest ramen. Pod tą nazwą kryje się gęsty rosół z pszennym makaronem i wieloma dodatkami. Takie dobre jedzenie oferuje wiele lokali działających w naszym kraju, np. https://nabe.pl/pl/. Co ciekawe, ostateczny skład ramenu zależy od kucharza. To sprawia, że możemy skosztować różnych wersji zupy. Najczęściej dodaje się do niej warzywa, gotowane jajko, czy grzyby. Nie brakuje też lokali, w których klient sam wybiera skład ramenu. Jak widać, dobre jedzenie z Japonii jest w naszym kraju na wyciągnięcie ręki. Warto więc spróbować tamtejszej kuchni, by choć na chwilę poczuć klimat Dalekiego Wschodu.

Grupa Tipmedia
Podziel się:
Telewizja Internetowa w Ożarowie - www.ozarowtv.pl