Bourbon a whisky – jakie różnice wpływają na smak obu trunków?

  • 09.04.2019, 08:00
  • Grupa Tipmedia
Bourbon a whisky – jakie różnice wpływają na smak obu trunków?
Rynek whiskey jest bardzo rozbudowany. Każdy region produkuje alkohol o charakterystycznym smaku i zapachu. Jak więc w prosty sposób odróżnić od siebie bourbon i whisky?

Whisky ze Szkocji i Irlandii

Podróż po świecie whisky zaczniemy od jej ojczyzn. Według różnych podań whisky powstała na terenie Irlandii i mieli ją wytwarzać tamtejsi mnisi już w VII wieku. Jeśli wierzyć legendom, to za powstanie „wody życia” miał odpowiadać sam św. Patryk. Wierzono bowiem, że napój ten miał być pomocny we wszelkich dolegliwościach. Dwa wieki później wieść o tym wywarze dotarła do Szkocji, gdzie także się przyjęła. Na kartach historii whisky pojawia się w XVI wieku, a blisko półtora wieku później utrwala się ta nazwa. Czym wyróżnia się trunek z tych krajów? Przede wszystkim jego głównym składnikiem jest jęczmień. W Szkocji whisky poddaje się procesowi wędzenia w torfowym dymie, co nadaje mu charakterystyczny, ziemisty posmak. Następnie leżakuje ono w używanych, dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Szkoci dokładne zasady przyrządzania whisky zawarli w The Scotch Whisky Act, dzięki czemu uchronili się przed marnymi próbami podrabiania ich narodowego wyrobu. W Irlandii natomiast whisky jest trzykrotnie destylowane i pozbawione torfowego posmaku.

Bourbon a whisky – jakie są najważniejsze różnice?

Ekspansja człowieka na nieznane tereny sprawiła, że także whisky zaczęło pojawiać się na nieznanych dotąd terenach. Szkoccy i irlandzcy imigranci zebrali ze sobą ten trunek do Stanów Zjednoczonych. Jednak panujące tam warunki naturalne sprawiły, że sprawdzony przepis musiał ulec modyfikacjom. Dlatego jęczmień zastąpiono kukurydzą, a do leżakowania zaczęto wykorzystywać nowe dębowe beczki. W ten sposób powstały nowe gatunki alkoholu. Co dokładnie odróżnia bourbon a whisky? Zacznijmy od składu mieszanki zbożowej. W amerykańskiej whiskey dominuje kukurydza, której w burbonie musi być co najmniej 51%. Sprawdź tutaj więcej informacji https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon. Co więcej, bourbon leżakuje co najmniej dwa lata, a więc rok mniej niż w przypadku szkockiej wersji tego alkoholu. Jednak amerykańscy producenci są jeszcze bardziej rygorystyczni i do produkcji bourbona wykorzystują mieszankę, w której znajduje się ok. 70% kukurydzy, a sam alkohol leżakuje przez co najmniej cztery lata. Jak widać, różnica między bourbon a whisky jest znacząca, a oba produkty są charakterystyczne dla regionu, w którym powstały. To sprawia, że każdy z nich posiada własne grono odbiorców na całym świecie.

Grupa Tipmedia
--- Materiał partnera ---
Podziel się:
Telewizja Internetowa w Ożarowie - www.ozarowtv.pl